Risiko for ukontrollert smitte av afrikansk svinepest blant villsvin er en hovedårsak til at arten bekjempes aktivt i Norge.
Afrikansk svinepest er en svært smittsom virussykdom som har nær 100 % dødelighet hos arten Sus scrofa - tamsvin og villsvin. Det finnes ingen effektiv vaksine mot sykdommen. Den smitter ikke til arter utenfor svinefamilien, og er ikke farlig for mennesker.
Viruset har vært kjent i det sørlige og østlige Afrika siden tidlig på 1900-tallet. I Afrika er svin i slektene busksvin og vortesvin bærere av viruset uten at de blir syke, og er dermed et reservoar for smitten.
Den første forekomsten utenfor Afrika var i 1978, da sykdommen ble konstatert på Sardinia i Italia. I 2007 ble smitten rapportert i Georgia og har siden spredt seg videre til Europa via Armenia, Aserbajdsjan og Russland. I dag er smitten spredt til store deler av verden (se kart), men utenfor Afrika er hovedutbredelsen i Øst- og Sentral-Europa. Det nærmeste utbruddet til Norge var i Fagersta nordvest for Stockholm, ca. 200 km fra grensen til Norge (se egen fane om utbruddet). Dette utbruddet er blitt bekjempet, og Sverige er i dag erklært fritt for sykdommen.
Inkubasjonstid (tid fra smitte til sykdomsutbrudd) for afrikansk svinepest er 1-15 døgn. Sykdommen er ofte akutt og de fleste dyr dør i løpet av 2-10 dager. De vanligste sykdomstegn er høy feber, ingen matlyst, rødflammet hud med blødninger, og utflod fra nese og øyne. Syke villsvin i naturen vil søke skjul, og sykdomsutbrudd i villsvin-bestander vil oppdages ved funn av kadaver
Kartet viser utbrudd av afrikansk svinepest som startet i perioden 1. januar 2022 til 31. januar 2025 hos tamgris og villsvin. Områder farget med gult har regnes for å ha permanent forekomst av sykdommen. Kilde: World Organisation of Animal Healt - ASF Siutation reports 2
Infisert matavfall (svinekjøtt) er den viktigste årsaken til smitte over landegrensene. Hos tamsvin kan smitten spres lange avstander med infiserte griser og sæd, infiserte dyretransporter, klær og utstyr. Fra infiserte villsvinbestander kan smitten blant annet spres med jaktustyr (særlig støvler), kjøretøy og jakthunder.
Viruset er svært motstandsdyktig mot temperatur og pH-svingninger (tåler pH fra 4-13). Det tåler noe varmebehandling i svinekjøtt, men kan drepes ved oppvarming til 60-70 grader i minst 30 minutter. I fryst blod og frossent kjøtt kan viruset overleve i flere år.
Infiserte svin skiller ut viruset (og er smittefarlige) 1-2 dager før tegn til sykdom, og individer som overlever infeksjonen, fortsetter å være infisert av viruset og dermed smittefarlige.
Afrikansk svinepest er en såkalt liste 1-sykdom, og omfattende tiltak settes i verk for å unngå spredning av smitte. Se Mattilsynets plan for tiltak ved et utbrudd HER.
Kilder /ytterligere informasjon:
Sammendrag av antall utbrudd, tilfeller og dyretap forårsaket av afrikansk svinepest i de ulike verdensregionene siden januar 2022. Kilde: World Organisation of Animal Healt - ASF Siutation reports 2.
Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.
Takk for din påmelding! Du vil fremover motta nyhetsbrev fra oss rett i innboksen.
Beklager, her skjedde det noe feil. Vennligst sjekk at e-posten stemmer og prøv igjen.